Karaciğer Yağlanması, sağlık uzmanları tarafından tedavi edilebilecek uzun süreçli bir sağlık problemidir. Bu uzun süreçte internette araştırma yaparken karşınıza çıkan çok fazla site arasında kaybolmayın. Sizin için Karaciğer Yağlanması Nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Diyet önerileri nelerdir? Hangi vitaminler faydalıdır? Nasıl beslenmeliyim? Hangi gıda takviyesi faydalı olabilir? gibi konularda araştırma yaptık ve bu siteye topladık.
Diyetler , diyetisyenler önderliğinde belirlenen ve takip edilen önemli süreçlerdir.
Karaciğer yağlanmasında literatürlerde tavsiye edilen Akdeniz diyetidir ve basit bakış açısıyla yöntemi şöyledir:
Esası zeytin yağı, bol sebze, ölçülü meyve yanı sıra et olarak ağırlıklı balık ve tavuk, kısıtlı yağsız dana eti, az tuz ve tat verici olarak bitkisel baharatlar, soslar olarak özetlenebilir. Tereyağı ve diğer katı yağlar istisnai olarak kullanılmalıdır. Süt ve süt ürünleri (özellikle yoğurt ve peynirler) yarım yağlı veya az yağlı tercih edilmelidir.
Yumurta serbesttir. Ekmek olarak tam buğday ekmeği, esmer ekmek önerilir. Kurutulmuş buğday, bulgur tüketilebilir.
Sebzeler çiğ (öğlen akşam mutlaka zeytinyağlı salata, kahvaltıda taze sebzeler) ve pişmiş (her türlü sebze yemekleri, ağırlıklı zeytinyağlı ve arada bir yağsız dana etli/kıymalı olabilir) olarak sınırsız tüketilebilir.
Uskumru, hamsi, sardunya, somon, tuna, çipura, levrek ve alabalık aynı zamanda omega-3 yağ asitlerinden zengindir ve vücuttaki iltihabi aktiviteyi baskılar. Bu önemlidir çünkü alkol dışı karaciğer yağlanmasında sıklıkla obeziteye bağlı düşük profilli bir iltihabi aktivasyon söz konusudur.
Az tuz, minimum katı yağ, minimum şeker kuralına uyulmalıdır.
Günde 2-3 kap işlenmemiş filtre kahve ve Türk kahvesini de unutmayalım.
Tercihen alkol alınmamalıdır. Günümüzdeki yaklaşım alkol hiç alınmamalı, ya da seyrek ve en az miktarda alınmalıdır şeklindedir.
Karaciğer Yağlanması İçin Örnek Menü
Sabah
* 1 dilim tam buğday ekmeği
* 50 gr. lor peyniri
* 1 tatlı kaşığı zeytinyağı kekik, pul biber, taze fesleğen
* Domates, yeşil biber, maydanoz
* Şekersiz açık çay
Ara öğün
* 1 kabuklu elma
* 3 tam ceviz
Öğle
* Enginarlı ıspanak salatası
* 1 kase yağsız yoğurt
* 1 dilim tam buğday ekmeği
Ara öğün
* 1 dilim peynir
* 1 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği
* Domates, maydanoz, biber
Akşam
* 1 kase sebze çorbası
* Bol salata
* Izgara balık
Ara öğün
* 1 meyve
* 10 fındık veya badem
( DİYETİSYEN VE BESLENME UZMANINDAN PROFESYONEL DESTEK ALINMASI TAVSİYE EDİLİR.)